Nietolerancja laktozy to niewłaściwa reakcja organizmu po spożyciu mleka lub jego przetworów. Jej przyczyną jest brak lub niedobór laktazy, czyli enzymu trawiennego, który jest potrzebny do rozłożenia cukru mlecznego – laktozy.
- biegunki
- wzdęcia
- bóle brzucha
- „przelewanie” w jamie brzusznej
- oddawanie nadmiernej ilości gazów
- kolki
- nudności i wymioty (u niektórych).
Stopień nasilenia tych objawów w głównej mierze zależy od ilości spożytej laktozy (im większa dawka, tym objawy są bardziej nasilone), a także od stopnia niedoboru laktazy i postaci spożytego pokarmu zawierającego laktozę.
Należy zaznaczyć, że objawy nietolerancji laktozy pojawiają się po kilku lub nawet kilkunastu godzinach od spożycia tego cukru. W związku z tym chorzy często nie widzą związku między dolegliwościami a spożywaniem mleka i jego przetworów.
W przypadku nietolerancji laktozy leczenie polega na modyfikacji diety i wykluczenia z niej produktów mlecznych. Odnosi się to także do mleka koziego, a w przypadku niemowląt – także do mleka kobiecego (obydwa te rodzaje są źródłem laktozy). Ponieważ produkty mleczne są głównym źródłem wapnia w diecie, należy je umiejętnie zastąpić. Niedobór wapnia może bowiem przyczynić się m.in. do:
• zahamowania wzrostu lub krzywicy u dzieci
• osteoporozy, czyli utraty masy kostnej i łamliwości kości
• demineralizacji i osłabienia zębów
• wzrostu ciśnienia tętniczego krwi
Inne (bezlaktozowe) produkty bogate w wapń:
Produkt
|
Zawartość
wapnia (mg) w 100 g produktu
|
mak
|
1266
|
sardynki
w puszce (zjadane z ośćmi)
|
330
|
soja
|
240
|
migdały
|
239
|
natka
pietruszki
|
193
|
orzechy
laskowe
|
186
|
fasola
|
160
|
jarmuż
|
157
|
nasiona
słonecznika
|
131
|
boćwina
|
97
|
Mleko naturalne najlepiej jest zastąpić mlekiem roślinnym. Choć nie mają one takiej samej wartości odżywczej, to jest ona zbliżona i dobrze komponują się smakowo w typowych daniach na bazie mleka. Polecam szczególnie mleko sojowe, migdałowe, kokosowe, orzechowe, dyniowe czy słonecznikowe.
Jest również dużo produktów, którymi jesteśmy wstanie uzupełnić niedobór białka:
- fasola
- soczewica
- ciecierzyca
- tofu
- groch
- glony
- ziarna
- drożdże.
Oto kilka moich propozycji jak zastąpić majonez, kwaśną śmietanę i masło:
Majonez migdałowy:
10 dag migdałów, 150 ml oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy, szczypta papryki, pieprz, sól.
Migdały należy sparzyć, a następnie obrać ze skórki. Wszystkie składniki, z wyjątkiem oliwy, miksujemy. Oliwę dodajemy powoli, jednocześnie całość mieszając, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Śmietana sojowa kwaśna:
1 kubek majonezu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny
Sok z cytryny stopniowo dodajemy do majonezu, dokładnie mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji
Masło oliwkowe:
3 łyżki zielonych oliwek (bez pestek), 1,5 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli
Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz