piątek, 18 grudnia 2015

Dietetyczne Święta

Odmawianie sobie przyjemności jedzenia w Święta może zepsuć nam humor. Aromat ciasta, zapach śledzi, smak sałatki jarzynowej czy ryby po grecku wciąż mogą Ci towarzyszyć ale bez konsekwencji dla Twojej figury.

Dla obawiających się zwiększenia rozmiaru w wyniku świątecznego folgowania, przygotowałam lżejszą wersję bożonarodzeniowych dań. Wystarczy mądrze zaplanować gotowanie i sprytnie zastąpić niektóre składniki ich lżejszymi odpowiednikami.

Lekka ryba po grecku
- użyj chudej ryby ugotowanej na parze, upieczonej lub grillowanej.
- do podsmażenia cebuli i marchwi użyj ok 1 łyżeczki oliwy z oliwek.
- smak potrawy zbogaci ziele angielskie i liść laurowy.

Składniki na ok 4 porcje:
1 porcja zawiera ok 171 kcal
0,5  kg filetów białej  ryby ( u mnie sandacz mrożony)
4 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
1/2 selera
1 cebula
1 puszka pomidorów bez skóry
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
50 g koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy
Marchew, pietruszkę i selera obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Cebule posiekaj w kostkę. Pomidory w puszce zmiksuj.

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i  podsmaż. Po minucie dodaj pozostałe, starte warzywa. Wymieszaj. Dodaj pomidory, ziele angielskie, liść laurowy i duś na małym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu (w razie konieczności można lekko podlać wodą). Dobrze by warzywa pozostały lekko twardawe.

Rybę pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, popieprz i lekko posól . Rybę ułóż na folii aluminiowej, zawiń i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.
Gdy warzywa będą miękkie, układaj je na półmisku naprzemiennie z upieczoną  rybą. Na wierzchu powinny być warzywa. Potrawę podawaj na ciepło lub na zimno.

Odchudzona sałatka warzywna
Powinna być zdrowa a jednak za sprawą ciężkich majonezowych sosów staje się ciężka i kaloryczna. Sałatka jarzynowa powinna królować na świątecznych stołach, ale w lżejszej wersji. Majonez zastąp chudym jogurtem. Smak jarzyn zaostrzy dodanie musztardy.

Składniki:
3 marchewki
kawałek pora
0,5 selera
2 pietruszki
4 jajka
1 puszka groszku
2 ogórki kiszone/konserwowe
2 jabłka
pieprz
szczypta soli
kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
łyżeczka musztardy
Warzywa gotujemy w garnku z osoloną wodą. W drugim garnku gotujemy jajka na twardo. Wszystko odstawiamy do wystygnięcia.

Ugotowane jajka obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa obieramy i również kroimy w kostkę. Jabłko obieramy, kroimy w kosteczkę. Ogórka kroimy w kostkę i odciskamy nadmiar soku. Dodajemy odsączony z zalewy groszek i kukurydzę. Do naszej sałatki dodajemy jogurt, musztardę i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i gotowe. Sałatka jest najlepsza jest gdy poleży kilka godzin w chłodnym miejscu.

Sernik z chudego twarogu
Oto przepis na dietetyczny sernik. Jego sekret tkwi w chudym ale dobrej jakości twarogu i użyciu słodzika do pieczenia.

Składniki:
1/2 kg chudego twarogu
1 puszka brzoskwiń
4 jajka
5 łyżek słodzika do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
1 torebka budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżka mąki
szczypta soli
Jaja utrzeć ze słodzikiem, solą i cukrem waniliowym aż masa będzie puszysta. Dodać zmielony twaróg, dodać budyń. Wymieszać. Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć połowę masy. Na masie serowej ułożyć odsączone brzoskwinie oprószone mąką. Wyłożyć resztę masy. Piec ok. godziny w temp.. 180 st. C.

Pulpeciki z karpia lub karp w folii zamiast karpia smażonego
Bez karpia wigilia jest nieważna. Smażony karp to jednak kaloryczna bomba. Nie musisz się jednak pozbawiać tego znakomitego smaku. Zamiast tłustego smażonego – proponuję karpia pieczonego w folii lub karpiowe pulpety.

Składniki:
500 g filetów karpia
czerstwa kajzerka
cebula
ząbek czosnku
płaska łyżeczka skórki z cytryny
1 jajo
łyżka kaszy manny
tymianek , sól, pieprz
15 g żelatyny (5 łyżeczek)
2,5 l wywaru z włoszczyzny
Zmiel rybę wraz z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką, cebulą i czosnkiem. Dodaj jajo, kaszę mannę, sól, pieprz i zioła. Dobrze wymieszaj. Uformuj kuleczki i gotuj w wywarze 1,5 l. Wyłóż na półmisek, ozdób kuleczki marchewką, pietruszką, natką pietruszki. Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej przegotowanej wody, namocz, później 3 szklanki wywaru wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną, ogrzej do całkowitego rozpuszczenia, ostudź i zalej przygotowane pulpeciki.


Życzymy smacznych, zdrowych i wesołych Świąt!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz