środa, 2 marca 2016

Nietolerancja laktozy – czym zastąpić nabiał?

Nietolerancja laktozy to niewłaściwa reakcja organizmu po spożyciu mleka lub jego przetworów. Jej przyczyną jest brak lub niedobór laktazy, czyli enzymu trawiennego, który jest potrzebny do rozłożenia cukru mlecznego – laktozy. 
W takiej sytuacji, po spożyciu mleka, laktoza nie może być rozłożona na cukry proste (glukozę i galaktozę) i ulega fermentacji w jelicie grubym. W skutek tego powstają gazy oraz kwasy, które drażnią błonę śluzową przewodu pokarmowego. Typowymi objawami są:

- biegunki
- wzdęcia
- bóle brzucha
- „przelewanie” w jamie brzusznej
- oddawanie nadmiernej ilości gazów
- kolki
- nudności i wymioty (u niektórych).

Stopień nasilenia tych objawów w głównej mierze zależy od ilości spożytej laktozy (im większa dawka, tym objawy są bardziej nasilone), a także od stopnia niedoboru laktazy i postaci spożytego pokarmu zawierającego laktozę. 

Należy zaznaczyć, że objawy nietolerancji laktozy pojawiają się po kilku lub nawet kilkunastu godzinach od spożycia tego cukru. W związku z tym chorzy często nie widzą związku między dolegliwościami a spożywaniem mleka i jego przetworów.

W przypadku nietolerancji laktozy leczenie polega na modyfikacji diety i wykluczenia z niej produktów mlecznych. Odnosi się to także do mleka koziego, a w przypadku niemowląt – także do mleka kobiecego (obydwa te rodzaje są źródłem laktozy). Ponieważ produkty mleczne są głównym źródłem wapnia w diecie, należy je umiejętnie zastąpić. Niedobór wapnia może bowiem przyczynić się m.in. do:

•    zahamowania wzrostu lub krzywicy u dzieci
•    osteoporozy, czyli utraty masy kostnej i łamliwości kości
•    demineralizacji i osłabienia zębów
•    wzrostu ciśnienia tętniczego krwi
 
Inne (bezlaktozowe) produkty bogate w wapń:
Produkt
Zawartość wapnia (mg) w 100 g produktu
mak
1266
sardynki w puszce (zjadane z ośćmi)
330
soja
240
migdały
239
natka pietruszki
193
orzechy laskowe
186
fasola
160
jarmuż
157
nasiona słonecznika
131
boćwina
97


Mleko naturalne najlepiej jest zastąpić mlekiem roślinnym. Choć nie mają one takiej samej wartości odżywczej, to jest ona zbliżona i dobrze komponują się smakowo w typowych daniach na bazie mleka. Polecam szczególnie mleko sojowe, migdałowe, kokosowe, orzechowe, dyniowe czy słonecznikowe.

Jest również dużo produktów, którymi jesteśmy wstanie uzupełnić niedobór białka:
- fasola
- soczewica
- ciecierzyca
- tofu
- groch
- glony
- ziarna
- drożdże.

Oto kilka moich propozycji jak zastąpić majonez, kwaśną śmietanę i masło:

Majonez migdałowy:
10 dag migdałów, 150 ml oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy, szczypta papryki, pieprz, sól.
Migdały należy sparzyć, a następnie obrać ze skórki. Wszystkie składniki, z wyjątkiem oliwy, miksujemy. Oliwę dodajemy powoli, jednocześnie całość mieszając, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.

Śmietana sojowa kwaśna:
1 kubek majonezu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny
Sok z cytryny stopniowo dodajemy do majonezu, dokładnie mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji

Masło oliwkowe:
3 łyżki zielonych oliwek (bez pestek), 1,5 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli
Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz